این روزها و در شرایطی که بسیاری از نامهای تجاری و کسب و کارها در حال دست و پنجه نرم کردن با ضررهای ناشی از همهگیر شدن ویروس کرونا در ایران هستند، دو ویدئوی وایرال از دو برند در صنعت مواد غذایی در شبکههای اجتماعی دست به دست شدند. این دو ویدئو که هر دو به صورت انیمیشن ساخته شده بودند متعلق به دو برند تبرک و بنمانو بودند که البته فقط انیمیشن بنمانو به صورت رسمی توسط اکانتهای این برند در شبکههای اجتماعی منتشر شد. به همین بهانه امروز میخواهم کمی در مورد ویژگیهای یک ویدئوی وایرال در صنعت تبلیغات بنویسم.
بازاریابی ویروسی یا Viral Marketing به چه معناست؟
معنای لغوی بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ این است که یک محتوای مشخص در مدت زمان کم و محدود بین تعداد زیادی از افراد پخش شود که البته بهترین بستر برای پخش این محتوا قطعا اینترنت و بهترین وسیله تلفنهای همراه خواهد بود. بنظر میرسید دو ویدئوی نامبرده در ابتدای پست نیز شامل این ویژگیها بودند اما آیا همینها برای وایرال شدن کافی است؟
پیام ویروسی، تکه مهم گمشده
هدف از وایرال کردن یک ویدئو درواقع پخش کردن یک پیام است، پیامی که باید در مدتی کوتاه به تعداد زیادی از مشتریان برسد. این همان نقطه عطف اصلی بود که تبرک و بنمانو از آن غافل شدند. در ویدئوی تبرک همه چیز فدای شوخیهای جنسیتزده شد و پیامی هم اگر قرار بود منتقل شود در این فضای ایجادشده بطور کامل از بین رفت. اما در ویدئوی بنمانو علیرغم ساخت انیمیشن بسیار عالی، باز هم پیام ویروسی در میان محتوای نه چندان خوب و صداگذاری نامناسب گم شد. اما چرا؟
استراتژی ویروسی (Viral Strategy)
این تصور که این برند شناختهشده است پس هر محتوایی مربوط به آن ویروسی میشود و یا موضوعات و شوخیهای جنسیتی مد است و میتوان به کمک آن ویدئوی وایرال درست کرد از ریشه اشتباه است. یک محتوای وایرال نیاز به یک استراتژی درست دارد تا یک پیام ارزشمند را به درستی به جامعه هدف مشخصشده برساند. پس اگر جامعه هدفتان را به درستی و دقیق مشخص نکردهاید و یا هدف شما از ساخت این محتوای ویروسی برای مخاطب مشخص نیست، مسیر را اشتباه رفتهاید.
چرا یک محتوا وایرال میشود؟
-
محتوای ارزشمند و مفید
پیام محتوای تولیدشده به قدری ارزشمند است که جامعه هدف شما به راحتی آن را با دیگران به اشتراک میگذارند، چون میخواهند سهمی در به اشتراکگذاری این پیام داشته باشند. شما هم ضعف این مورد را در تبلیغات ایرانی احساس میکنید؟
-
برانگیخته کردن احساسات
با چند روش میتوان روی احساس افراد تاثیر گذاشت که شوخی و طنز یکی از آنهاست که اتفاقا بنظر میآید در مورد مثالهای بالا بیشتر از همه تلاش بر خنداندن مخاطب داشتهاند. اما میتوان احساسات دیگری نظیر حس همدلی، غرور، غافلگیری یا حتی کنجکاوی افراد را برانگیخته کرد.
موارد دیگری نیز هستند که باعث میشوند به وایرال شدن محتوای تبلیغاتی کمک کنند؛ مانند معرفی یا ارائه یک کالا یا خدمت رایگان، ارائه پیام همراه با حس مثبت، انتشار آن در زمان درست و بستر مناسب.
سخن آخر…
بازاریابی ویروسی موضوعی بسیار گسترده است که اگر به آن علاقمند باشید کتابها و منابع خوبی در این زمینه وجود دارند که میتوانید سراغشان بروید. اما به عنوان نکته آخر این مبحث لازم است این را هم بگویم که مخاطب هدف ما فقط در صورتی نسبت به انتشار یک محتوای تبلیغاتی بصورت خودجوش اقدام میکند که احساس کند چیزی به خود یا شبکه ارتباطیاش اضافه میکند، مثلا یک پیشنهاد خرید شگفتانگیز،یک احساس فوقالعاده و یا اطلاعات جدید.
دیدگاهها
سلام
آفرین که به نکات ظریفی در این خصوص اشاره کردی امید است که این برندها یا باقی آنها به این نکات توجه کنند تا مارکت خوبی پیدا کنند.
نویسنده
ممنون من هم امیدوارم
کلی مطالب مفید یاد گرفتم، مرسی.
نویسنده
خوشحالم که برات مفید بوده